Toro Rosso zúzás: OK!

Ez eddig is ment nekik. :P

A faenzai [Olaszország] kiscsapat STR5-ösén zajlanak a töréstesztek [Angliában]. “Az ütemtervek szerint haladunk, már 2 millió eurót ‘le is zúztunk’ vele” – jegyezi meg ironikusan Giorgio Ascanelli, a csapat technikai igazgatója. Ő lehet talán a garancia arra, hogy a Toro nem bukik bele az önállósodásba, kiváló szakembernek tartják, a Ferrari is meg akarta szerezni az idén. Dolgozott már korábban a maranellóiaknál és többek között a McLarennél és Benettonnál is. Ayrton Senna egykori versenymérnöke.

‘A Red Bull Technology szárnyakat ad!’, mondja a pontosított szlogen, valami löttyöt is reklámoznak vele. Mondhatta is ezt a Scuderia Toro Rosso, akár szó szerint is, de ennek már vége. Hivatalosan, jogszerűen és remélhetőleg gyakorlatilag is a Toro Rosso immár önálló konstruktőr [ezt jóhiszeműen feltételezem is]. 2010-től már nem versenyezhet a Forma-1-ben ‘vásárlói autó’.


[friss képek, nagyíthatóak]

A csapat 2006-ban kezdett a ‘Minardi romjain’, “akkor 3 épületet vettünk át, most már 6 van. 2006-ban 80 ember dolgozott az autón, most 195 és az adminisztrációval együtt 257 alkalmazott van” – mondja Franz Tost csapatfőnök. Ő egyébként tiroli, csak hogy mondjak róla is valamit, hollololeihúú, le se tagadhatnád, Franzi.

“A saját lábaunkra kell állnunk. 60 új alkalmazottat kellett felvennünk. Ebből 25-öt az angliai Bicesterbe, a szélcsatornához. Olaszországban ez túl drága lenne.”

A csapatnak egy új működési struktúrát kell kialakítania (ráadásul logisztikailag nem ideális kettős bázissal) és sok olyan feladatot végeznie, amit eddig nem tett (elsődlegesen a tervezési és modellezési területek). Tost bevallja, “a félelmünk az, hogy ez nem fog működni, én sem tudom, a legnyugtalanítóbb kérdés az, hogy megbízhatunk e a szélcsatorna adataiban.”

Az új Toro Rosso STR5-ös hozzávetőlegesen 8000 alkatrésze 11000 műszaki rajz alapján készül. A csapat költségvetése a következő szezonra 120 millió euro körül lesz.

Franzi épp a büdzsét számolja? Ja nem, azt a löttyöt reklámozza meg Mateschitz pénzét.

Haha, “Polar Box”, úgy is néz ki, mint ha épp valamelyik pólusról jött volna.

Egy friss videó, ami passzol ide és ad némi betekintést a cikkel kapcsolatos témában. A Lotus F1 Racing egyik töréstesztjének videója:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s