Kavarják a katyvaszt, még nem kaucsuk

Már kavarják, még kavarják, már megint kavarják illetve most már nagyon kavarják… Nem tudom eldönteni, hogy milyen időbeli jelzővel illessem, de hogy kavarják, az már egyre bizonyosabb, merthogy ‘érződik’.

Próbáltam átlátni az ügy dzsungelét, de a nálam bennfentesebbeknek is sok lehet a kérdőjel a fejében és valami kezd bűzleni is, és nem, (még) nem a kaucsuk. Pedig az abroncsokat, az elvárt specifikációkat már gyártani kéne és szolgáltatni a csapatok felé a szélcsatorna modell-abroncsokkal és a tulajdonságaival együtt; kezd későn lenni, már a 2011-es autók tervezését hátráltatja a dolog és előfordulhat, hogy némelyek emiatt tervezik majd el az autót, ha rosszul tippelnek a még nem létező új abroncsokról.

Eddig mintha már sínen lett volna a dolog, a Pirellinek állt a zászló, de a hivatalos bejelentés mégsem jött, ennek pedig nyomós oka lehet(ett). Ma már eléggé ellentmondásos híreket lehet olvasni. Először is maga a tárgyalás eléggé komplikálttá válhatott, merthogy négy (féle) tárgyalófél van az egyezkedésben. FOM, Bernarddal az élen, FOTA, a csapatok szövetsége, FIA és a leendő új abroncsszállító, ami az elmúlt hetekben már csak két névre korlátozódott, az olasz Pirelli és a francia Michelin.

Már több nyilatkozatból és hírből lehetett venni az adást, hogy a csapatok leginkább a Pirellit preferálják (és pluszban és erőteljesen gumiháború-ellenesek, egy beszállító várható), merthogy állítólag olcsóbban adja a terméket és szolgálatkészebb a csapatok technikai elvárásai iránt. Bernie hozzáállása is pozitívnak tűnt a Pirellihez.

Mai olasz forrású hír, hogy a Pirelli (győztesként való) bejelentése Valencia előtt várható és a késlekedés az FIA jogi osztálya ténykedései miatt van.

Viszont egy szintén mai Autosport hír szerint a Michelin még arról beszél, hogy kezd túl későre tolódni a döntés, láthatólag mintha még lenne esélyük a pályázat megnyerésére.

És akkor most a katyvasz; Todt nyilatkozott valami olyat a napokban, hogy ki kell írni egy tendert. Most? Még? Formaság? Vagy úttaposás a Michelin számára? Ezzel dől a Pirelli kártyavára, kiesik a szájukból a sajt az utolsó pillanatban? Az infók szerint FOTA nem lehet résztvevő ezen tender lefolytatásában. Na de miért, holott lényeges résztvevői az üzletnek, pl. ők fizetnek? Na ez már bűzlik.

Papucsállatka szintű profán gondolkozás, de nem tud nem eszembe jutni, hogy Jean Todt francia és a Michelin is francia, ráadásul az egyik, ha nem a legnagyobb gumiabroncsgyártó óriás, jelentősen nagyobb, mint a Pirelli. Money talks, dog barks.

Mondanom sem kellene, egy hatalmas zsírosbödönről van szó üzletileg. A Bridgestone még ingyen adta az abroncsokat (a csapatok cserébe reklámozták, előírások szerint), de az új beszállító már pénzért fogja adni a terméket, plusz a hatalmas reklámérték, amit az F1 tud generálni a márka számára. Az FIA-nak, FOM-nak is csurran-cseppen, pont ezért ők a lényegi tárgyalófelek az üzletben, maguknak is osztanak jutalékokat. A csapatok fő szerepe fizetni, csinálni a showt és vakargatni a fejüket amiatt, hogy már hetek-hónapok óta abroncs adatai nélkül kell tervezni a jövőévi autót, ami messze nem ideális és könnyen megihatják a levét legjobb igyekezetük ellenére.

Szóval, ‘valami bűzlik Párizsban’, valahol valakik már vagy még kavarják a katyvaszt, de ez még nem kaucsuk, pedig már rég azt kéne!

Amúgy meg a Pirelli szimpatikus nekem. Azon kívül, hogy szolgálatkészebb és olcsóbb, legfőképp azért, mert a sárga Pirelli logó jobban néz ki a fekete abroncsokon, mint a kék-fehér felirat…

Advertisements

2 thoughts on “Kavarják a katyvaszt, még nem kaucsuk

  1. Nekem az is megfordult már a fejemben, hogy ez az időhúzás szándékos is lehet. Miért is? Mert a csapatoknak kevesebb idejük lenne az ideális autó kifejlesztésére és ez a kis csapatoknak is esélyt adhat egy BrawnGP-s szerepléshez. És kinek lehet célja a káosz, a show? Az FIA-tól Bernie-ig bármelyiküknek.
    Köszi a cikket!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s