LRGP vs Team Lotus

LRGP vs Team Lotus

Masszív egy téma, nagyon komoly kiterjedése, háttere van már és ez még hízni is fog tovább, mert a harc még sokáig fog folytatódni és távolról sem csak a pályán.

Én a Team Lotust fogadom el az igazi F1-es Lotusnak több okból is. Az LRGP mint csapatnév kábé ennyit is érdemel, hogy így rövidítsék őket, meg nagyon korrekten és helyesen Renault-nak kell hívni az autót, merthogy ténylegesen az marad.

– Legálisan Chapmantől ered az eredeti F1-es Team Lotus nevük. David Hunté (James Hunt testvére) volt a csapat, mielőtt a csapat kénytelen volt feladni a szereplést financiális okok miatt és kikerültek az F1-ből. Hunt próbálta visszahozni a Team Lotust az F1-be az évek folyamán. A maláj Group Lotus is magasról sz**t rá, a Team Lotus jogokat sem értékelték, veszni hagyták, meg se akarták szerezni, csak sütkérezni szereztek az F1-es múlt fényében, holott az nem az autógyártó területe volt. A Group Lotus/Lotus Cars sohasem versenyzett az F1-ben, mert nem ők voltak az f1-es konstruktőr csapat.

– Tony Fernandes volt az aki vissza akarta hozni a Lotus nevet és Lotus mentalitást az F1-be. Az autógyártó Lotusszal harmóniában, mert régen is harmónia volt a két ágazat között. Már az elején meg akart szerezni mindent, amit lehetett. Még a csapat eredeti főhadiszállását is próbálta megszerezni Ketteringham Hall-ban.

– A Proton/Group Lotus licencelte neki a Lotus nevet. De csak azt amit tudott. Újabb bizonyíték arra, hogy a Group Lotus valóban nem rendelkezett a Team Lotusszal.

– Tony elindította a csapatát, már megvolt a Lotus licence benevezett az F1-be és már tervezhette, hogy előbb utóbb jó lenne majd a Team Lotusszal feltenni az i-re a pontot ahogy kell. De akkor túl sok ideje nem volt, múlt nyáron be kellett neveznie, mint legkésőbb benevezett új csapat.

– A Gruop Lotus – Tony Fernandes megállapodás már megvolt, öt évre tervezve.

– Ezekután változás történt a Group Lotus vezetésében, jött egy híres-hírhedt marketing cápa, Dany Bahar, és ő lett az új ügyvezető igazgató.

– Ego clash. Baharnak nem tetszett, hoögy a Lotus csapat nullárul indult és csak sokára lehet belőle top csapat. Felbontotta az együttműködést. Rácsimpaszkodott a Renaultra névszponzorként, mert szerinte ez jobb Lotus brand építés. A Team Lotust ő se tartja lényegesnek F1-ben konstruktőrként versenyezni. Azt mondta nem rég, hogy nyugodjon békében. Mármint, hogy nem érdekli, hogy a Lotus csapat az eredeti Lotus néven fusson. Neki az a fontos, hogy a Lotus autók reklámozva legyenek. A bolygó majd’ az összes versenyszériában indulni szándékozik plusz agilis autógyártási tervek Ferrari, Lamborghini szint elérése. Mindezt úgy, hogy a Proton nincs valami nagy anyagi biztonságban forgalmából adódóan. Viszont állami cég is, tehát Bahar egyelőre költekezhet más pénzével, ami ugyen állami cég lévén, lehet akár az adófizetők pénze is. A maláj adófizetők pénze.

– Ha elbaltázza a biznicet és befuccsolnak az agilis tervei, majd őt is kirúgják és a maláj kormány majd megteszi a Group Lotusszal is ugyanazt, mint azzal a tönkrement állami légitársasággal, amit Tonynak adtak és, aminek romjaiból Tony a virágzó Air Asia légitársaságot hozta létre.

– Talán épp Tony Fernandes lesz az, akinek a Lotus Cars is kell. Sőt biztos, mert ő nem csak egy marketinges igazgató, aki költheti más pénzét, hanem egy top entrepreneur, aki idén az év ázsiai üzletembere lett a Forbes minősítése alapján.

Ez a sztori töredéke, szőrmentén. Aktuális fejlemények, hogy Bahar és az LRGP már kavarja a katyvaszt sajtó szinten.

A Team Lotus a konstruktőrségről szól. Létrehozni valami komolyat mérnökileg, felépíteni egy csapatot, hogy a tiédnek érezhesd. Nemcsak rámatricázódni valaki másra, rákérezkedni reklámérdekekből valaki másra.

A Team Lotus élvezi a Chapman család helyeslését.

A szezonnyitón Bahreinben Colin Chapman fia, Clive Chapman Tonynak adta apja híres fekete sapkáját, amit Colin Chapman feldobott a levegőbe minden egyes Lotus győzelem után, azt mondta neki; “Te vagy az, aki folytatni fogja apám tradícióját!”

Advertisements

4 thoughts on “LRGP vs Team Lotus

  1. Csakhogy biztos legyek benne: Az idén indított Lotus Racing csapat akik zöld sárgák és azok is maradnak, a Tony Fernandes által irányított Lotus! Ígyvan?
    Namost ennek a csapatnak(zöld sárga Lotus) mi lesz a jövő évi neve? Team Lotus? Egyébként nekem is az idén nevezett Lotus a Lotus. Nagyon pozitív benyomással robbantak be az F1-be! Pedig olyan könnyű szarul kezdeni, csak megkell nézni a HRT mizériát.
    A Dany Bahar általi Lotus van az IRL-ben is matricaként?

    • A Team Lotus Tony Fernandes és Mike Gascoyne csapata, és nem is olyan alapon, hogy passzióból leírták ugyanazokat a szavakat, mint Chapman, hanem tulajdonlásilag, jogilag az övék, merthogy ők vettékmeg a stagnáló Team Lotust előző tulajdonosától, David Hunttol, aki szintén nem kitalálta a nevet, hanem ténylegesn tulajdonosa volt a Chapman alapította csapatnak. Ez a hivatalos név, így vannak a nevezési listán, így fognak indulni, de a jövőbe nem látok, a Group Lotus szeretne gáncsoskodni.

      Továbbá a Team Lotus rendelkezik csak a Lotus (F1) autónévvel, csak az ő chassis nevük lesz Lotus, a teljes konstruktőri név Lotus-Renault.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s