Ismertető az új blog-szerkezethez

Akinek hiányozna a klasszikus blognézet, ahol egy oldalon megtalálható sok bejegyzés, ez továbbra is rendelkezésre áll, megvalósítható kategória-specifikusan, pl. kattintás a Formula 1 kategóriára, és ma létrehoztam egy “Posts” oldalt, amelyen a klasszikus blognézet működik az összes típusú és kategóriájú  bejegyzéssel, nem csak kategória-specifikusan. A linkjét pedig betettem a Quick Links / Gyorsmenüben; alapnézetben bal oldalon előkelő helyen az Ephemera alatt.

Ephemera + Quick Links

Mi az Ephemera? Egy az oldalsávban található menü/lista (bizonyos besorolású bejegyzések ‘maximálisan legelőkelőbb’ helye), ami lényeges a jelenlegi téma funkcióihoz. Az aktuális blogtéma (ami az Automattic cég munkája; WordPress és társszoftverei -platformjai ismerőinek ismerősen csenghet a név) egyik sajátossága, specifikus, kulcsfontosságú “widget” ehhez a blogszerkezethez. Ez egy bejegyzéslista bizonyos típusú bejegyzéseknek. A widget neve az ephemeral szóból származik, aminek jelentése múló, röpke, tiszavirág életű és ilyesmi. Nem én találtam ki, találó név és nincs szívem megváltoztatni.

Az alapnézetet javasolnám mindenkinek használatra, mert egy kis megszokás és kiismerés után ez ami stílusos és praktikus és itt van több widget a bal oldalon, mert a téma oldalrövidítő (ami által gyorsabban is betöltődik és kervésbé terheli a grafikus processzorokat), magazinos sajátosságát kihasználhattam néhány widget (VMM Player, Box, VodPod) oldalsáv-szélességen való túlnyúlására. Értelemszerűen mikor egy kategória nézetben jobb oldali oldalsávot látsz, az egy másik oldalsáv a szerkesztői felület felől is, ahova külön kellett widget-eket tennem, és az is egy keskeny sáv, oda klasszikusabb, navigáció segítő eszközöket tettem, egyelőre.

És akkor a bejegyzések besorolásai:

Featured bejegyzések

Bejegyzés típusok

Ez jelenleg a Sam Michael komment a (legutóbbi teszten) általa tapasztalt erősorrendről. Ezzel akartam tesztelni a featured/fő-helyen-közölt bejegyzést. Ez funkcionálisan egy “sticky” bejegyzéssel valósítható meg, ezért ez a bejegyzés más nézetnél is legfelül marad, amíg nem jön az utódja, egy újabb featured cikk. Tálalhatom szöveges linkkel vagy egy “featured” képpel. És ez már sugallja ais, hogy a fejléc-képméret miért ilyen nagy a téma alkotói szándékából. Azért, hogy oda kerülhessenek a featured képek. A bejegyzésekhez rendelhetőek ilyen képek, amelyek a fejléc helyére mennek a bejegyzések saját oldalain.

Standard bejegyzések

Amelyek a nyitóoldalon a fő sávba kerülnek.

Aside és Link bejegyzések

Vagyis “oldalra” bejegyzés. Ez nem kerül a standard bejegyzések listájába (amelyek a főoldalon a széles tartalomsávban találhatóak, 1 legfrissebb + 9 bejegyzés link-listája), hanem csak oldalra az Ephemera-listára, de úgyszintén bekerül az általános Recent Posts listában az oldalsávokban, és természetesen az archívumba és a besorolt kategóriákba is. Az úgynevezett link-(blog)bejegyzések is hasonló módon rendeződnek, mint az oldalra-bejegyzések, de ezek az Ephemera-listáról linkként működnek. Ezek sem szükségszerűen csak linkek, csak az Ephemera saját listáéjában egy linket csinál a bejegyzésben található első linkből. Ezeknek is van/lehet tartalma részemről, de annak megtekintéséhez, ne az Ephemera listában kattints rá, hanem máshol, pl. a friss bejegyzéseknél, vagy praktikailag akár közvetlenül alatta a comments-re és abból felfelé görgetsz a post megtekintéséhez stb. Ezért kerül melléjük egy nyíl, megkülönböztetve ezzel az Aside típusú bejegyzésektől. Ezt a Testing “Duster” bejegyzéssel teszteltem.

Röviden ennyi a lényeg. A Gallery formátumot értelemszerűen több fotót tartalmazó és galéria-bejegyzésekhez lehet használni. A rendszer beteszi a galéria első képét a főoldalra kerülő kivonatba, és egy kis infó arról, hogy mennyi kép van a galériában. Kép is, képszám is linkké válnak a galéria saját oldalára vezetően és úgyszintén lehet szöveges tartalma is a bejegyzésnek. Azt meg már sokszor ismertettem, hogyan kell elérni a teljes felbontást (a feltüntetett pixel értékek a link), ha egy képet teljes méretében is meg akarsz tekinteni vagy elmenteni. A lépegetős galérianézetben a közepes képek nem a maximum, kivéve, ha a maximum méret olyan kicsi, hogy odaférne.

Remélhetőleg mindenki megtalálja a számára ideális használhatóságot! Tökéletestől messze lehet, de úgy érzem ez lesz ezen blog új arculata hosszabb távra. Barátságos, funkcionális, enyhén magazinos (idézetek kihúzása oldalra egy nagyon pöpec funkció), vizuálisan ideális a kép-gazdag tartalomhoz ésatöbbi, szóval marad és ezzel arculatában felkészült a Hunnylander’s Blog az új szezonra, most a HunnyF1.com-on a sor. :)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s