Remény a Ferrarinak

‘A McLaren megcsinálta, mi is meg tudjuk csinálni!’ – Alonso

Mire vonatkozik ez? Felállni a padlóról.

A német Auto Motor und Sport reménykeltő információkat közölt a Ferrariról.

A csapat egyenesfutási (aerodinamikai) tesztet hajtott végre az elmúlt héten csütörtökön Vairano-ban (nem tévesztendő össze Fiorano-val, ahol a fotók alapján nem használtak új autót, ezt a szabályok nem is tették lehetővé).

A Scuderia lázasan dolgozik a problémái megoldásán két fő csapáson; hibakeresés és általános fejlesztés. Korrelációs hibát kerestek, mert úgy látták, hogy az autó pályán mutatott teljesítménye és ‘aero-számai’ nem klappolnak a fejlesztési adatokkal, azzal, amit pl. a szélcsatorna jósol, így pedig csúnyán el lehet fejleszteni az autót és csak a szélcsatornában, egy hibásan működő szélcsatornában, egy fals modellezési környezetben mutatja magát az autó, vagyis a 60%-os modellje, kiválónak, a pályán sehogy se akar ennek megfelelően működni az aero-ja.

Ami idekapcsolható és néhány hete vagy hónapja olvastam, állítólag a Ferrari az idei évre tért át 50%-os modellről 60%-os szélcsatorna-modellre. Nem szükségszerűen lehet köze a korrelációs problémához, de ki tudja.

A másik dolog, ami már egy ideje motoszkált a fejemben a Ferrarival kapcsolatban, hogy a problémák akkor jöttek elő, amikor a csapat visszatért a saját szélcsatornájához, mint fő szélcsatornájához.

Az autó kiválóan muzsikált a téli teszteken és nem pusztán azért, mert mindenki más altatott. A Ferrari a Toyota überszuper szélcsatornáját vette igénybe az alapautó kifejlesztéséhez, amely szélcsatorna az egyik, ha nem a legjobb F1-re használatos szélcsatornaként van számon tartva Európában.

A problémák akkor jelentkeztek, amikor a csapat elkezdte feltenni az autóra azon fejlesztéseket, amelynek kifejlesztéséhez főként és/vagy már kizárólag csak a Ferrari szélcsatornája volt használva.

Nos az AMuS hír egyik lényeges morzsája, hogy állítólag a csapat megtalálta a korrelációs hibát és a vairano-i aeroteszt adta a végső bizonyítékot erre.

Ezen hibakeresés és a szélcsatorna friss kalibrálása egyértelműen visszavetette a csapatot, de ezután már jobban működő fejlesztéseket tudnak majd készíteni. Emiatt lehet a tervezettnél kevesebb új elem az autón a soron következő versenyre.

A fejlesztési offenzívájuk pedig bizonyítva is lehet az elkövetkezendő 3 versenyen, legalábbis a fejlesztések produkálásában, az eredményességük a riválisok munkásságától is függ.

A Török Nagydíj hétvégéjére új első és hátsó szárny (egy hatékonyabb DRS) és módosított fékhűtő-csatornák várhatóak. Barcelonára és Monacóra további fejlesztések jönnek és talán ezek lehetnek a komolyabbak/jelentősebbek; új padlólemez és új kipufogó-megoldás.

Hogy ez mire lesz elég, nehéz előre megmondani, mivel a versengő csapatok mozgó célpontokra vadásznak. A Red Bull és a Renault is komoly fejlesztéseket hoz már Isztambulba is és a Mercedes is nagyon agilis és bizonygatják, hogy megfejtették az eddigi küszködésük okát és innentől már erősek lehetnek. A McLaren rejtélyesen csak kisebb módosítások pénteki kipróbálásáról beszélt Törökországra, de ez jelentheti akár az ellenkezőjét, talán valami olyat akarnak kipróbálni, aminek rizikós a sikeressége. Ez pedig akár az “octopus” is lehet, és jobb szeretnék nem nagydobra verni, ha le kell szerelniük szombatra, mert most sem működik.

3 hét nagy idő F1-es fejlesztési szinten, és az agilisebb élcsapatok egyhetes és kéthetes intervallumú nagydíjakra is hozták az újabb fejlesztéseket még a “fly-away” tengerentúli szezonkezdő periódusban is, ezért nehéz elképzelni, hogy egy McLaren szintű csapat csak kisebb módosításokat tudott elkészíteni egy nagy szünetben. A Ferrari relatíve kisebb csomagjára már van magyarázat, de még így se kicsik a török fejlesztéseik és jön a csomag többi része a következő versenyekre. Az élcsapatok és a komolyan fejlesztő közép és kis csapatok közül, amelynek nem lesznek komoly fejlesztései Isztambulban, nagy valószínűséggel Barcelonára csoportosította ennek bevetését.

Tekintettel arra, hogy a Ferrari autója még elkalibrált fejlesztéssel sem volt gyenge az első 3 versenyen, ezért még véletlenül sem szeretném leírni az esélyeiket. Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy van remény a számukra és szurkolóik számára és elindultak a jó fejlesztési irányba. Hogy ez még időben vagy már túl későn történt, csak ezután fog kiderülni és a riválisaikon is múlik…

HunnyF1.com Ferrari kategória

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s